Virágvasárnap


A Jeruzsálembe való bevonulás ünnepnapja virágvasárnap, amikor a liturgiában többek között a barkaszentelés is szerepel. 

Jézus szamárháton, egyszerű ember módjára vonult be Jeruzsálembe, nem akart feltűnést kelteni, sem hivalkodni. Ő egyszerű mégis tökéletes. Sőt, Ő maga a tökéletesség. Ahogyan a mai görögkatolikus szent liturgia prédikációjában is elhangzott: legyünk mi is olyan egyszerűek, mint Jézus volt a Jeruzsálembe – egész pontosan a jeruzsálemi templomba – való bevonulásakor. Nem elfoglalni akar, nem hódítani, mint egy hadvezér, hanem Ő dicsőségesen bevonul.

A barka és az Oltáriszentség (fotó: mult-kor.hu)

Méghozzá szamárháton. Kövessük mi is az Ő példáját, ne díszes hintókra, ne márkás autókra vágyakozzunk, hanem a “jézuskövetésre”. Arra, hogy a lelkünkben is elközeledjen az Isten országa és egyértelműen mutassuk embertársainknak, hogy mi, keresztény katolikus emberek merre tartunk. Az üdvösség felé, melyet elhozott nekünk Jézus, a szenvedése által. Fogadjuk meg tehát ezt az útmutatást és nyissuk ki szívünket az örök ország, Isten országa felé.