Szalézi Rend


szalezi-logo_rgbA szalézi rend hivatalos elnevezése: Szalézi Szent Ferenc Társasága – Don Bosco Szaléziak, 1859-ben alakult Torinóban, pápai jóváhagyást 1874-ben kapott. A rend alapítója Bosco Szent János (Don Bosco, 1815-1888), 1934-ben avatta szentté a katolikus egyház. A “DON” olaszul azt jelenti: “áldozópap”. Rendjét Szalézi Szent Ferencről nevezte el, akinek nagy tisztelője volt. A szalézi szerzetes testvérek és atyák nevei után található SDB rövidítés jelentése: Salesiani di Don Bosco, azaz Don Bosco Szaléziak, akik a föld 132 országában vannak jelen. Ez a világon a második legnépesebb férfi szerzetesrend a jezsuiták után. A Szalézi Társaság legfőbb tisztségviselője don Ángel Fernández Artime szalézi egyetemes főnök (rendfőnök), Don Bosco tizedik utóda.

Magyarországon 1913-ban telepedtek le a szaléziak Péliföldszentkereszten (Komárom-Esztergom megye) a legendás hírű Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartunk számon. A 2015-ös adatok szerint a rendtársak száma összesen 32 (26 pap, 2 testvér, 3 tanuló, 1 novícius), közülük 10 misszionárius. A magyar szaléziak Szent Istvánról elnevezett Magyar Tartománya alapítási dátuma 1929. január 2. Fővédőszentje Szent István.

  • Tartományfőnök: P. Andrásfalvy János SDB
  • Vikárius: P. Gnana Pragasam De Rossi Raja SDB
  • Ekonómus: P. Vitális Gábor SDB

Nem minden szalézi szerzetes pap. A hivatása az, hogy Isten által meghívott emberként Don Bosco lelkiségét élje, mely hivatást két formában lehet megélni: mint testvér, és mint áldozópap. Ez a két forma egymást kölcsönösen kiegészíti. A szalézi testvér, akárcsak az áldozópap, szintén leteszi a szegénység, a tisztaság, az engedelmesség fogadalmát. Éli a közösség életét a többi szalézi rendtárssal, és éli ugyanazt a küldetést az ifjúság szolgálatára, miközben életével Krisztust, a Jó Pásztort utánozza, és a nevelés terén elsajátítja Don Bosco megelőző módszerét.

A szaléziak Isten szeretetének jelei és hordozói akarnak lenni az Egyházban a fiatalok, főleg a legszegényebbek számára az apostoli céljuk pedig nem más, mint az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben. A szalézi közösségek életét jellemzi az egyszerűség, a derűs légkör, az evangéliumi merészség, az alkotókedv, a mély lelki élet és az ebből fakadó öröm.

Forrás és további részletes információk, érdekes kérdésekre válaszok a Don Bosco Szaléziakról, a www.szaleziak.hu honlapon a Szalézi Társaság menüpont alatt.