Páratlan végjáték után született meg a végső győztes


Hét elején rendeztük a VI. Don Bosco Kvíz bajnokság utolsó, triplázó fordulóját és elképesztő fordulatok után tudtunk csak végeredményt hirdetni.

Ahogy a 8. forduló összefoglalójában is írtunk róla, a háromszoros pontoknak köszönhetően, még három csapat is bajnok lehetett volna, ha pusztán a matematikát vesszük alapul. A legnagyobb eséllyel a Rockers (43 pont) vágott neki a záró körnek, aztán a címvédő Quantum (41 pont), majd a Magyar Rulett (37 pont) következett a sorban. Kezdésként a feleletválasztós körben olyan kérdések is szerepeltek, minthogy pontosan mikor van Szent Iván napja (június 24.), vagy, hogy hány Dél-amerikai országnak nincs tengere, itt a 2 volt a helyes válasz (Bolívia és Paraguay).

A második szakaszban a Ké(p)rdések-ben kastélyokat kellett felismerni és tudni kellett a települést és esetlegesen az országot is, ha nem hazai épületről volt szó. Többek között szerepelt benne a Szlovákiában található betléri kastély, a bécsi Schönbrunn, de rá kellett ismerni a füzérradványi Károlyi-kastélyra, vagy a tiszadobi Andrássy-kastélyra is. A Zero Bónusz nevű körben az első kérdés a “hajdúsági főváros” megnevezése volt, ez nem más, mint Hajdúböszörmény. A második kérdés Gábor Dénes mit fedezett fel, a megfejtése pedig a hologram volt, de a szabályok értelmében egy rossz válasszal nulláztak a “rockerek”, miközben a Quantum kimaxolta ezt a kört és 5 pontos előnyre tettek szert az est felénél. Ezen a ponton érett a címvédés… A szünet utáni Kapcsolatkörre keresztelt körben a királynő volt a kapocs a feladványok között, amelyek közül néhányat megemlítünk itt a teljesség igénye nélkül. Olyan támpontokat adtunk ehhez, hogy pl. afrikai vízesés (Viktória), vagy hogy 2023-ban a legnagyobb sportesemény Magyarországon. Ez az atlétikai világbajnokság és az atlétika a sportok királynőjeként ismert. A Hangos kvízben aztán visszajött kicsit a Rockers. A bejátszott (film)zene előadóját, esetleg nemzetiségét, származását kellett felismerni, úgy, mint az Életrevalókat, amely alkotás francia származású, vagy Brahms Magyar táncok című művét, de volt itt a kérdések között napjaink népszerű előadói közül Azahriah és Desh is. A “rockerek” majdnem hibátlan kört teljesítettek (10/9), míg a Quantum csak 10/6-ot.

Az utolsó, +5-ös körben 3 kérdés hangzik el, melyek egy megfejtésre vonatkoznak, de ha valaki az első kérdés elhangzása után megmondja a helyes választ, akkor 5 pontot, ha a második kérdés után fejti meg 3 pontot, ha csak az utolsó kérdés után jön rá, akkor csak 1 pontot szerez. Sportágat kerestünk, először az “Én adtam a legtöbb olimpiai bajnok sportolót.” megállapítás hangzott el, majd az “Utoljára Pekingben adtam olimpiai bajnokokat.” és végül a “Vízben játszanak.” kijelentés volt. A vízilabda volt a jó válasz és itt a trónkövetelő Rockers – és a Magyar Rulett is – a 3 pontos kérdésnél adott jó választ, míg a címvédő Quantum csak az 1 pontos kérdésnél. Így alakult egy csinos holtverseny az első két helyen, míg a harmadik helyen a Magyar Rulett végzett, de ők is mindössze 1,5 ponttal elmaradva az éllovasoktól és ezzel eldőlt, hogy az összetettben is a képzeletbeli dobogó alsó fokára állhatnak fel.

Megpróbáltuk a fordulóbeli első hely sorsát un. “szétlövéssel” eldönteni, de teljesen hihetetlen módon a “Hány olyan ország van a Földön, amelynek 100 milliónál több lakosa van?” kérdésre is ugyanúgy válaszoltak (8-8) – egyébként 16 a helyes válasz – és ezek után, egy rövid szervezői tanácskozást tartva, salamoni döntéssel két bajnokot hirdettünk, melyet az érintett felek is elfogadtak, sőt nagyon sportszerűen örültek is neki! Szigorúan a számokat tekintve el lehetett volna dönteni a végső sorrendet még egy plusz kérdéssel, de mindkét csapat olyan sokat tett egész évben a sikerért, ahogy itt az utolsó, 9. fordulóban, úgy a szezon korábbi szakaszában is voltak nagy felzárkózások, leszakadások mindkettejük részéről, ezért úgy gondoltuk, hogy az egész éves teljesítményeket figyelembe véve két győztese lesz az idei évadnak! A 2022/2023-as Kvíz bajnokságunkat tehát a Rockers és a Quantum nyerte! Gratulálunk nekik, megérdemelték!

Most ugyan nyári szünetre vonul ez a sorozatunk is, ahogy az összes más bajnokságunk, de ősszel újult erővel, nyári élményekkel és reméljük kipihenten, várunk vissza minden kedves fejtörő csapatot! Köszönjük mindenkinek, hogy részt vettek, szép nyarat kívánunk! “Légy vidám és tedd a jót!” 🙂

VI. Don Bosco Kvízbajnokság, 2022/2023 idény 9/9. forduló, eredmények (az elérhető maximális pontszám 49 volt):

1-2. Rockers és Quantum 39-39 pont 

3. Magyar Rulett 37,5 pont – 9 pontot kap összetettben

4. Telihold 35,5 pont – 6 pontot kap összetettben

5. Fröccs 33,5 pont – 3 pontot kap összetettben

6-7. Happy hour és Sesztákék 32-32 pont – az összetettben már nem jár pont

8. Mesterhármas 31 pont – az összetettben már nem jár pont

9. Ideál 24 pont – az összetettben már nem jár pont

VI. Don Bosco Kvízbajnokság, 2022/2023 idény végeredménye 9 forduló után:

1. Rockers és Quantum 58-58 pont (szervezői döntés alapján)

3. Magyar Rulett 46 pont

4-5. Fröccs és Sesztákék 31-31 pont

6. Telihold 12 pont

7-8. Ideál és Happy hour 6-6 pont

9. N’Ászok 3 pont