Nagyböjti szabadegyetem – nyitó előadás


Cibereleves, zöldséges rizsgolyó és koliva… Torkos csütörtök néphagyományaival összekötött, de lelki táplálékkal is bőséggel megtoldott előadással nyitottuk sorozatunk. 

Mondhatni hagyományos módon, 2020-ban is útjára indult Húsvéti, böjti szabadegyetemünk tegnap este. Az első alkalmat ezúttal is a torkos csütörtök jegyében tartottuk, hiszen a vendégváró rágcsálnivaló, egyben előétel a pattogatott kukorica volt, vajas és chilis ízben. A három előadó közül elsőként Tran Si Nghi Ferenc atya lépett pódiumra, aki böjti tanácsokkal, ötletekkel látta el a nagyérdeműt és Ferenc pápa nagyböjti “tízparancsolatát” hozta példaként, melynek az utolsó sora a vidámságra vonatkozik és itt nem felejtette el megemlíteni a DBS szlogenjét: “Légy vidám és tedd a jót!”

Start using EluRyng on the day that you would have taken your next minipill. If you are using fluorouracil to treat actinic or solar keratoses, you should continue using it until the lesions start to peel off. All of the studies were reported to have met the primary endpoint of HbA1c reduction حبوب سياليس على الإنترنت في الإمارات العربية المتحدة. Side effects are less likely when a low-dose regimen is used at the onset of flare symptoms, and such regimens appear to achieve a degree of benefit comparable to that achieved with higher colchicine doses.

Feri atya előadás közben

A cibereleves

Ezután érkezett a cibereleves, ami egy kovászos alaplével készül, tejes tönkölybúzás sűrítéssel, gerslis levesbetéttel. Igazán izgalmas és kellemes, klasszikus böjti ételt ismerhettünk meg a ciberelevesben. Közben Sajó Attila kollégánk engedett betekintést a böjti néphagyományokba, mini történelem órával kiegészítve, egészen az I. századig visszanyúlva, korabeli szokásokba és a böjt, illetve húsvét mai formájának kialakulásába.

Az ő előadása után következett a főétel, amikor is egyszerű zöldséges, rizsgolyók kerültek a tányérokra tartármártással “megbolondítva”. Sikeresnek és ízletesnek titulálták a vendégek ezt a fogást is, hiszen mind egy szálig elfogyott. Záró akkordként Janka Gábor görögkatolikus parókus gondolatait hallhattuk, aki a tékozló fiú történetével példálózott, Rembrandt által a témában született művészeti alkotások segítségével. Mind a történetben szereplő atya, mind a szerencsét próbáló fiú és a végig hűséges fivérei szemszögéből is. Elmondta, hogy tudnunk kell kellő időben kinyitni magunkat a bezártságból, ki kell tudnunk nézni a saját belsőnkből és nyitott szívvel, szeretettel fogadni az embertársainkat.

Janka Gábor előadásának egy pillanata

Sajó Attila ad elő

A főétel

 

Az est gasztronómiai vonulatát egy, a görög testvéreink által készített desszert zárta, a koliva. Ez egy búzából, aszalt gyümölcsökből álló, kissé dzsemes állagú finomság, ami tökéletesen illeszkedett a kínálat végére. Remek hangulatban telt a szabadegyetemi sorozatunk első felvonása, folytatása természetesen következik az alábbi időpontokban és témákban, melyre szintén szeretettel várunk mindenkit! 

Húsvéti, böjti szabadegyetemi előadássorozat,

2. alkalom: 2020. március 18. szerda 19.00 – Veronika kendője (Köves-Kárai Petra művészettörténész előadása)

3. alkalom: 2020. április 4. szombat 17.00 – Passió a zenében (közreműködik az Allegra vonósnégyes és a Szent Család kórus)