“Mi nem kopogtatunk senkinél, hogy fenntartók szeretnénk lenni…”


Érdekes, olykor a humort sem nélkülöző, ám egy rendkívül mélyen szántó és őszinte kerekasztal beszélgetés tanúi lehetett az a közel 150 érdeklődő, aki ellátogatott a DBS-be ma délután. 

Mi a köze, mi a véleménye az egyháznak az… című előadássorozatunk aktuális része az oktatásról szólt. Dr. Ternyák Csaba egri érsek atya, Dr. Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke és Ábrahám Béla tartományfőnök atya osztotta meg gondolatait a felmerült témákkal kapcsolatban.

Az elmúlt években megsokszorozódott az egyházi fenntartásba vett közoktatási intézmények száma, na de hogyan jut el idáig egy iskola, miként lesz katolikus, vagy más felekezeti fenntartású. Erre a kérdésre válaszolva érsek atya azt mondta, hogy ők – az egyházmegye – nem kopogtat senki ajtaján, hogy “Jó napot kívánok, mi jönnénk!” Két esettől eltekintve a jelenlegi mintegy 50 Egri Főegyházmegye fenntartásában álló intézmény, mindegyikénél az iskolaigazgatók, esetenként polgármesterek tették meg az első lépést a katolikussá válás útján.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek

Gloviczki elnök úr a mai magyar oktatási helyzetet jellemezte nem túl rózsás képet festve róla, de perspektívát mutatva a kollégáknak és tanároknak is, majd a pedagógushelyzetről is ejtett néhány szót. Ebben remekül vázolta azt, hogy miért nem vonzó és miért vonzó ez a pálya. Az elmúlt években meglátása szerint újra van igazi érdeklődés a pedagógusság iránt, azon belül is az óvoda- és alsós tanítói pedagógia vonalán, melynek nagyon örül és reméli megmarad a növekedés a szakma irányába.

Dr. Gloviczki Zoltán

Tartományfőnök atya többek között kiemelte a Bosco Szent János által alapított rendjük számára oly fontos nevelési kérdést is, hiszen az iskolákban nem csak oktatás, hanem nevelés is folyik, Ellenben szerinte kulcskérdés az, hogy, amit ők szaléziként szeretnének elérni a gyermeknél, ahhoz megfelelő felkészültségű és elkötelezett, alázatos pedagógusokra, iskolavezetésre van szükség.

Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök

Mindenesetre a közel két órás kerekasztal beszélgetés nagyon gyorsan elröppent és biztosak vagyunk benne, hogy nagyon sok tapasztalatot és élményt hallhattunk volna még, Ezúton is köszönjük szépen mindhármójuknak a részvételt és további sikeres munkásságot kívánunk nekik!