Lezárult a LÉGY VIDÁM ÉS TEDD A JÓT! EGYH-KCP-17 projektünk


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2016. szeptember 1-jétől 2017. május 31-ig tartott az a projekt, melyet a napokban zártunk. Projektünk folyamatos közösségépítés és fejlesztés volt, mely két fontos személyiségfejlesztő pillérre épített: sikerélménnyel és új tudással, kompetenciával segíteni a fiatalokat, valamint erős közösségeket kialakítani.

A megpályázott 5.000.000,-Ft helyett 2.000.000,-Ft-ot kaptunk, de fő célkitűzéseinket és programjainkat megvalósítottuk az alábbiak szerint:

  1. ÜVEG-Galéria

Az intézmény földszinti üvegfolyosója kiválóan alkalmas kiállítások megtartására. A projektben az installációs lehetőségekre fordítottunk anyagköltséget (üvegek, képrögzítő bilincsek, drótok, dekorációs kartonok).

A megvalósított kiállítások száma: 8 (Dűlők mentén, pincék mélyén – Alvári Dóra és növendékei – Árpádházi Szent Erzsébet vándorkiállítás – Málenkij robot – Karácsonyi fenyőfák – Senior élet – Balogh Elemér festményei – „Mária” válogatás Szalay Lajos és Feledy Gyula alkotásaiból)

Nézőszám: 2.000 fő

  1. Hungarikum Klub

A programon korszerű és élményszerű ismeretterjesztési módszerekkel népszerűsítettük a magyar értékeket, a minőségi gasztronómiai termékeket, különböző tájegységek jellegzetességeit. Minden alkalommal a termelők mutatták be termékeiket, és az adott tájegység értékeit. A projektben gasztronómiai bemutatókra és ezek nyersanyagaira fordítottunk anyagköltséget, illetve előadói díjakat.

Programok száma: 4 (Gyulai ízek; Apátok és szerzetesek söre; Tokaj és Szerencs kincsei; Hölgy borászok Hegyalján)

Résztvevők: 400

 Világjárók klubja

A programsorozat azokat a köztünk élő „hétköznapi különcöket” mutatta be, akik a világot járva bizonyították, hogy elhatározás, bátorság és kitartás kérdése, és máris kitárul előttünk a világ. Gyalogos, kerékpáros, autóstopos világjárók voltak a vendégeink. Történeteik a tolerancia, a mások iránti tisztelet, a sokszínű kultúra építő erejét bizonyították. A projektben előadói díjakat fedeztünk a támogatásból.

Programok száma: 2 (Kerékpáros nászút a világ körül; Árpád-házi Szent Erzsébet nyomában)

Résztvevők: 100

  1. Szülők és gyermekek Akadémiája

 A neveléssel foglalkozó sorozatban pedagógusok, papok és lelkészek osztották meg gondolataikat az érdeklődő szülőkkel. A mai világban a gyermeknevelés, a fiatalokkal való foglalkozás is új módszereket kíván. A szakemberek segítettek ebben. A kiadásokra a projekt egyéb költségeiből fordítottunk.

Megvalósult előadások száma: 2 (Dr. Papp Miklós görögkatolikus lelkész előadása; Mi köze az egyháznak az oktatáshoz? – Kerekasztal Ternyák Csaba egri érsek atyával, Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök atyával, Gloviczki Zoltánnal, az Oktatási Hivatal elnökével).

Résztvevők száma: 150

  1. SZALÉZI WIFI (Szalézi Vidám Időtöltés Fiatalokkal)

 Egy extra, XXI. századi „oratóriumot” valósítottunk meg. Az állandó szabadidős lehetőségek (játékok-vetélkedők, bowling, fallabda stb…) mellett lelkileg is nyújtottak pluszt a fiataloknak a közreműködő szalézi szerzetes atyák és testvérek, s mindig volt egy-egy izgalmas, trendi TOP PROGRAM! Műsorköltségként számoltuk el a programokon közreműködőkre fordított kiadásokat.

Programok száma: 4 (Őszi WIFI; Karácsonyi WIFI; Téli WIFI; Tavaszi WIFI)

Résztvevők száma: 800

  1. Élet-Veszély előadássorozat (4 alkalom)

Az élet adomány, kincs, amire vigyázni kell! Egészségünk legnagyobb ellenségei viszont sokszor mi vagyunk! Az előadássorozat bemutatta azokat a küzdelmeket, amiket meg kell vívni egészségünkért. A sorozat nagy sikert aratott! A projektből az előadók költségeit fedeztük előadói díj címén.

Programok száma: 4 (Az öregedés lassítása – Az egészséges élet titka a tiszta gyomor! – A szív és érrendszeri betegségek megelőzése és tompítása – Küzdelem a rákos betegségek ellen – Megelőzési lehetőségek)

Résztvevők: 400

Összesen 24 közösségépítő programot valósítottunk meg, melyen 3.950 fő vett részt.

  1. Fejlesztés

A projektben megvalósuló fénytechnikai fejlesztés hozzájárult a programok színvonalas lebonyolításához. A pénzből színházi és LED lámpákat, állványokat, fényvezérlőt és kábeleket vásároltunk.

A projekt hozzájárult ahhoz, hogy új közösségeink jöttek létre. Az is jelentős, hogy meglévő közösségek nálunk leltek otthonra. Közösségfejlesztő tevékenységünknek része a lelki tartalmak közvetítése, így tudjuk eredményesen szolgálni, erősíteni és gyarapítani Kazincbarcika keresztény közösségét.

További terveink a megvalósított projektre alapozva:

Célunk az elért eredmények megszilárdítása, továbbvitele. Ezért pályáztunk az EGYH-2018-as konstrukcióra, melyen 2.500.000,-Ft-ot nyertünk.

Fő célkitűzésünk a jövőben: közösségi aktivitásra épülő programok, interaktív események szervezése, melyekkel újabb közösségeket hozunk létre, illetve meglévőket erősítünk meg. Kiemelt célközönségünk továbbra is a fiatal korosztály és a családok, különös tekintettel a nehéz körülmények között élőkre.

A kialakított közösségek mellett újabbat is szeretnénk létrehozni (Fitt Kids – Fitt Family közösség), valamint egy lelki tartalmakat közvetítő Don Bosco Fesztivált megszervezni azért, hogy még ismertebbek legyünk, illetve újabb célközönséget érjünk el.