Botlott a címvédő, előnyben a Quantum


Kvízbajnokságunk második fordulójában kisiklott a Rockers szerelvénye és “csak” a napi 3. helyet szerezték meg.

Ezúttal sem volt könnyű dolga annak a 9 csapatnak, akik az idei agytorna bajnokságunk 2. fordulójára összegyűltek. Vezérfonalnak erre az estére az “Őszi áthallások” megnevezést választottuk és ennek megfelelően a kérdések döntő többsége valamilyen módon kapcsolódott az őszhöz.

Így többek között a kapcsolatkör nevű 10 kérdéses feladványunk, melynek keretében fel kell ismerni azt a személyt, akinek életéhez, munkájához a kérdések válaszai kapcsolódnak. Itt például rá kellett jönni egy kelet-német híres autómárkára (Wartburg), de itt helységnévként volt jelentősége a szónak, vagy például a Rákóczi Ferenc sírhelye (Kassa, de azon belül a Szent Erzsébet főszékesegyház), vagy esetleg a Magyarország legújabb egyetemének helyszíne (Hegyalja Egyetem – Sárospatak). Ilyen és ehhez hasonló kérdésekből kellett felismerni, hogy ezeknél a válaszoknál a kapocs nem más, mint Árpád-házi Szent Erzsébet.

Egy másik körben szintén egy személyt kellett kitalálni, az első állítás után 5 pontért, ami úgy hangzott, hogy “Szüleim azt szerették volna, hogy pap legyek, de én műszerész is voltam, mielőtt színész lettem.” A második állításnál, már csak 3 pontért – ennél az állításnál már mindenki rájött – azon gondolkodhattak, hogy kinek lehet “a beceneve egy édes gyümölcs“. Eperjes Károly neve itt már nem volt kérdés, de a harmadik állítás, 1 pontért mindenképpen árulkodó lett volna, hiszen “Még hídember is voltam” mondat már eléggé egyértelmű.

Nos, a teljesség igénye nélkül hoztuk ezt a két példát, de ilyen, ehhez hasonló, sőt, még izgalmasabb kérdések, feladványok borzolták a kedélyeket és a nyugalmat. Ennek ellenére a hangulat ezúttal is parádés volt, igazán remek kis közösségépítő bajnokság ez.

A címvédő “Rockers” a fentebb említett kapcsolatkörnél maradt le igazán, de ezen az estén nem voltak olyan élesek, mint ahogy azt megszokhattuk. A bevezetőben is említettük, hogy most ketten is megelőzték őket, hiszen az évek óta “üldöző szerepet játszó” Quantum mellett a feltörekvő “Foglalt” is több pontot gyűjtött.

Viszont az a szép az egészben, hogy nagyon sok van még hátra, 7 forduló, melyek közül 3 is triplázó lesz (háromszoros értékű lesz az adott fordulóban szerzett pontszám), rögtön a következő, adventi is egy ilyen alkalom. 2021. december 13-án is szeretettel várunk mindenkit! “Légy vidám és tedd a jót!” 🙂

Don Bosco Kvízbajnokság, 2. forduló, eredmények:

1. Quantum 43 pont (a megszerezhető 49-ből)

2. Foglalt 41 pont

3. Rockers 40 pont

4. Magyar Rulett 39 pont

5. Sesztákék 37 pont

6-7. Mesterhármas, N’Ászok 31-31 pont

8. Ideál 27 pont

9. Kvízagyúak 26 pont

Don Bosco Kvízbajnokság, összesített állás:

  1. Quantum 9 pont
  2. Rockers 8 pont
  3. Foglalt 6 pont
  4. Magyar Rulett 5 pont
  5. Sesztákék 2 pont