“A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a…” Kovács Gergely járt nálunk


A Mindszenty alapítvány képviselője, Kovács Gergely keddi előadásán beszámolt munkájukról, de számos érdekes és új információval is szolgált  a népes közönségnek. 

Ábrahám Béla atya, kazincbarcikai rendházigazgató köszöntőjében megemlítette, hogy a történelem-olasz szakos tanár vendégelőadónkat az édesanyja révén a Nemzeti Múzeumból ismerte meg és sok-sok értékes közös munkán és előadáson túl vannak már.

Kovács Gergely igyekezett beszámolni a mindennapi fáradozásaikról, mely szerint hosszú évek óta  tartó munka gyümölcsének beérését várják, persze nem ölbetett kézzel. Az alapítvány névadója, melynek képviseletében a DBS-be érkezett, Mindszenty József bíboros atya boldoggá avatásának engedélyezésén fáradoznak, pillanatnyilag jó előjelekkel és nagyon bíznak benne, hogy mihamarabb sikerül a folyamat végére érniük. Ezúton is kívánunk további sok erőt és kitartást ehhez és persze imáink erejében is bízunk.

Számos gyakorlati, funkcionális érdekességgel is szolgált emellett, a teljesség igénye nélkül említünk meg néhányat. Az illető halála után öt évig nem lehet semmiféle kezdeményezést benyújtani az illetékes kongragáció felé, amennyiben a boldoggá, majd szentté avatás a célunk az aktuális személlyel kapcsolatban. Ezután is egy nagyon átfogó és széles körű vizsgálódó folyamat, tájékozódás veszi kezdetét, megkeresnek és meghallgatnak szinte mindenkit, aki kapcsolatban állt vele, barátot, ellenséges érzelműt egyaránt, hogy midenképpen a lehető legteljesebb képet kapják az illetőről. Egy csodát is igazolni kell a boldoggá avatáshoz, ami az ő közbenjárása által történt, majd a későbbiekben a szentté avatáshoz még egy csodaigazolás szükséges.

Az ereklyék tiszteletéről is hallhattunk, mint mondta egykoron ő maga is szenvedélyes ereklyegyűjtő volt, de aztán rájött, hogy nem az összegyűjtött ereklyék mennyisége és kinézete a fontos, hanem amit az adott ereklye képvisel az utókor számára. Épp ezért felhagyott a fent említett “hobbijával”, hogy ne vonja el a lényegről a figyelmét és mára megtanulta a közvetített értékét tisztelni és közvetíteni azt mások irányába. Így tette ezt velünk, felénk is, amikor az ereklyetiszteletről beszélt.

Párhuzamot vont a heti programsorozat névadójának egyik híres mondatával is: Carlo sokat emlegette a “szeretve lenni” kifejezést, mely alatt természetesen az Isten szeretetét értette. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy az Úr Jézus is szenvedélyesen szerette a tanítványait, mert nem volt rest keményen bánni és beszélni velük, ha a helyzet úgy kívánta, ugyanakkor mindent megett értük és számtalanszor kifejezte a benne lakozó isteni szeretet elsöprő erejét. A szenvedélyes szeretet mozgathatná mindannyiunk életét, de aki nem képes szeretni és kifejezetten ellenszenvet táplál mások, esetleg sokak iránt, ott nem a gyűlöletben kell keresni a megoldást. Szerinte a szeretet ellentettje nem az utálat, nem a gyűlölet, hanem a félelem. Az aki, nem tud, vagy csak kis mértékben képes szeretni, annak szívében a félelemérzet uralkodott el nagyobb mértékben és fél az érzelmek kimutatásától, de lehet, hogy nem is tudja, hogy hogyan kell szeretetet átadni másoknak.

Mindent egybevetve remek kis délutánt és előadást kerekített az előre beharangozott témából Kovács Gergely, melyet ezúton is köszönünk! Boldog Carlo Acutis Napok a DBS-ben, egy újabb remek programmal. Lelki töltődésünk újabb lehetőségét aknázhatták ki a jelenlévők, akiknek a részvételéért is jár a köszönet! “Légy vidám és tedd a jót!”