Nagyböjti szabadegyetem – nyitó előadás


Cibereleves, zöldséges rizsgolyó és koliva… Torkos csütörtök néphagyományaival összekötött, de lelki táplálékkal is bőséggel megtoldott előadással nyitottuk sorozatunk. 

Mondhatni hagyományos módon, 2020-ban is útjára indult Húsvéti, böjti szabadegyetemünk tegnap este. Az első alkalmat ezúttal is a torkos csütörtök jegyében tartottuk, hiszen a vendégváró rágcsálnivaló, egyben előétel a pattogatott kukorica volt, vajas és chilis ízben. A három előadó közül elsőként Tran Si Nghi Ferenc atya lépett pódiumra, aki böjti tanácsokkal, ötletekkel látta el a nagyérdeműt és Ferenc pápa nagyböjti “tízparancsolatát” hozta példaként, melynek az utolsó sora a vidámságra vonatkozik és itt nem felejtette el megemlíteni a DBS szlogenjét: “Légy vidám és tedd a jót!”

Feri atya előadás közben

A cibereleves

Ezután érkezett a cibereleves, ami egy kovászos alaplével készül, tejes tönkölybúzás sűrítéssel, gerslis levesbetéttel. Igazán izgalmas és kellemes, klasszikus böjti ételt ismerhettünk meg a ciberelevesben. Közben Sajó Attila kollégánk engedett betekintést a böjti néphagyományokba, mini történelem órával kiegészítve, egészen az I. századig visszanyúlva, korabeli szokásokba és a böjt, illetve húsvét mai formájának kialakulásába.

Az ő előadása után következett a főétel, amikor is egyszerű zöldséges, rizsgolyók kerültek a tányérokra tartármártással “megbolondítva”. Sikeresnek és ízletesnek titulálták a vendégek ezt a fogást is, hiszen mind egy szálig elfogyott. Záró akkordként Janka Gábor görögkatolikus parókus gondolatait hallhattuk, aki a tékozló fiú történetével példálózott, Rembrandt által a témában született művészeti alkotások segítségével. Mind a történetben szereplő atya, mind a szerencsét próbáló fiú és a végig hűséges fivérei szemszögéből is. Elmondta, hogy tudnunk kell kellő időben kinyitni magunkat a bezártságból, ki kell tudnunk nézni a saját belsőnkből és nyitott szívvel, szeretettel fogadni az embertársainkat.

Janka Gábor előadásának egy pillanata

Sajó Attila ad elő

A főétel

 

Az est gasztronómiai vonulatát egy, a görög testvéreink által készített desszert zárta, a koliva. Ez egy búzából, aszalt gyümölcsökből álló, kissé dzsemes állagú finomság, ami tökéletesen illeszkedett a kínálat végére. Remek hangulatban telt a szabadegyetemi sorozatunk első felvonása, folytatása természetesen következik az alábbi időpontokban és témákban, melyre szintén szeretettel várunk mindenkit! 

Húsvéti, böjti szabadegyetemi előadássorozat,

2. alkalom: 2020. március 18. szerda 19.00 – Veronika kendője (Köves-Kárai Petra művészettörténész előadása)

3. alkalom: 2020. április 4. szombat 17.00 – Passió a zenében (közreműködik az Allegra vonósnégyes és a Szent Család kórus)